Liquid Sculpture Fotografie

Liquid Sculpture (ofwel; vloeistof fotografie)

Deze maand kwam er een workshop op mijn pad die totaal niets te maken heeft met Day In The Life fotografie. Maar alles met mijn creatieve interesses. Voor mijn afstuderen maakte ik al eens een serie van 3 met kleurstof in water. Deze workshop had daar raakvlakken mee.
Ik ben naar Stabroek gereden voor een workshop Liquid Sculpture bij Pixel Photography. We hebben verschillende technieken vloeistof fotografie gedaan met kleurstof, water, koffiemelk en verf.

Druppelfotografie

Voor de eerste techniek, druppelfotografie, wordt gebruik gemaakt van een druppelsysteem. Hierdoor kunnen we de druppels gecontroleerd laten vallen. Doordat de druppel door een sensor valt gaan de flitsers ook op het juiste moment af. Dit alles gaat zo snel dat je zonder dit apparaat heel veel tijd kwijt zou zijn om op het juiste moment de foto te maken. Het kán wel hoor, maar tijdens een workshop is dit wel effectiever. Je wilt tenslotte toch ook met gelukte foto’s naar huis.

Kleurwolk

Deze techniek heb ik destijds zelf toegepast voor het maken van mijn serie van 3. Hiervoor gebruik je een grote bak met water. Hierin laat je vervolgens de kleurstof vallen en fotograferen maar. De mooiste kleurwolken of -vormen kies je dan uit je hele serie. Je kunt zoveel kleuren combineren als je wilt. Maar het is wel handiger als je met z’n tweeën bent. Dan kun je zelf fotograferen terwijl de ander de kleuren in het water laat vallen. Als je de kleurstof mengt met bijvoorbeeld koffiemelk krijg je meer wolkachtige vormen in tegenstelling tot puur kleurstof in de bak met water.

Muziek krijgt kleur

Als laatste maakten we foto’s van muziek, ofwel de beat daarvan, ofwel herrie 😀 Over een subwoofer werd plastic gespannen. Hierdoor kan de ondergrond meetrillen op de muziektrillingen. Kies de kleuren die je leuk vindt en gaan met die muziek (lees: herrie). Het geeft gave plaatjes van opspringende verf. Ook veel geklieder trouwens. Ik denk dat ik dit voorlopig thuis niet zal doen. Om het nog wat interessanter te maken legden we ook nog een bel bellenblaas over de verf voordat we de herrie aanzetten. Het resultaat mag er zijn. Dat is dan ook het fijne van een workshop; je mag rommel maken en hoeft het niet zelf op te ruimen heerlijk toch?

 

2 antwoorden op “Liquid Sculpture Fotografie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *